Het effect van architecturale verlichting in een stadse omgeving

Schrijver

Beheerder

Onderwerp Geen categorie
Gepubliceerd op

4 november 2022

In stedelijke gebieden zorgt licht voor het publiekelijke leven in de avonden en gedurende de nacht. Architecturale verlichting accentueert de vormgeving van een gebouwen, bruggen en pleinen en geeft daarnaast ook een gevoel van veiligheid en heeft een preventieve werking op inbraak en vandalisme. Objecten die goed verlicht zijn kunnen ook uitgroeien tot oriëntatiepunten of landmarks en vervullen hiermee ook commerciële doeleinden.

De hedendaagse LED technologie kent onbegrensde mogelijkheden van toepassen van alle mogelijke kleuren en varianten in wit licht.

Bedrijven en instanties die zorgen voor opvallende gevel verlichting geven zo hun visitekaartje ook in de avond en nacht af. Uit onderzoeken is gebleken dat dergelijke attentiewaarde, voor zakelijke panden, zelfs omzet verhogend werkt.

Met de huidige energieprijzen in het achterhoofd is het natuurlijk van groot belang om ook met energie zuinige LED verlichtingsoplossingen slim en verantwoord in te zetten. Verlichting hoeft gedurende avond en nachtelijke uren absoluut niet op vol vermogen te staan. Denk hierbij aan het dimmen van de verlichting gedurende de nachtelijke uren en aanwezigheidsmelders die tijdelijk het verlichtingsniveau omhoog brengen om daarna weer op het gedimde niveau terug te keren. Cleary heeft kennis en ervaring hierover en helpt je er graag bij.

Buitenverlichting op functionele architectuur

Bepaalde architecturale gebouwen, bruggen, pleinen in steden en dorpen dienen in de nacht als oriëntatiepunt. Zij dienen als centrale punten en zorgen ervoor dat de stad of dorp ook in de nacht goed bereikbaar is en veiligheid uitstraalt, voor zowel voor de toeristen als voor de bewoners van de stad of dorp.

Duurzame, slimme verlichtingsoplossingen en een effectieve lichttechniek is hierbij essentieel. 

Culturele instellingen, bedrijven en winkels

Naast het verlichten van bouwkundige architectuur voor bewoners en toeristen, profiteren ook culturele instellingen, bedrijven en winkels van een bruisend nachtleven. Naast dat indrukwekkende gevel verlichting zorgt voor oriëntatiepunten, zorgt het er ook voor visitekaartjes van een stad of dorp.

De verlichting zorgt ervoor dat het bedrijf goed zichtbaar is en dat de architectonische details zoals kroonlijsten, glas in lood, detail verschillen, gebruikte gevel materialen en beelden goed uitgelicht worden. Met licht worden de fijne texturen van hout, natuursteen en opvallende reliëfs nogmaals benadrukt. Daarnaast is de keuze van de lichtkleur ook van groot belang voor een mooi resultaat.

Zo zijn warme lichtkleuren meer geschikt voor het verlichten van warme bouwmaterialen zoals hout en zijn koelere lichtkleuren meer geschikt voor het verlichten van elementen zoals bijvoorbeeld beton. 

Om lichtvervuiling en verblindingshinder te voorkomen, is het selecteren van het juiste armatuur met de juiste licht verdeling en juiste positionering in het project van belang. Uit de uitgebreide armaturen pakketten, die Cleary tot haar beschikking heeft, selecteren we het juiste armatuur voor de applicatie.

Welke soort verlichting uiteindelijk het beste is voor jouw bedrijf, winkel of culturele instelling is onder andere afhankelijk van de locatie, de grootte van het gebouw en het doel van de verlichting.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden voor een verlichtingsinstallatie op maat en doen onze uiterste best om ook jouw project tot een succes te maken!

Maak een afspraak

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details